Enrique Mélida

Enrique Mélida y Alinari, (1838 - 1892)

Enrique Mélida y Alinari, (1838 - 1892)

Enrique Mélida was een Spaanse schilder, lithograaf en schrijver. Door zijn huwelijk met Marie Bonnat werd hij de zwager van de schilder Léon Bonnat.

Enrique Mélida was de zoon van de advocaat. Ondanks zijn vroege voorliefde voor de schone kunsten, wijdde hij zijn jeugd aan een studie rechten, die hij in 1860 afrondde. Hij werd advocaat bij de Rekenkamer, waaraan zijn vader leiding gaf.
Zijn artistieke roeping werd echter steeds duidelijker en hij verwierf faam als portrettist en genreschilder. Hij was een van de oprichters van het tijdschrift El Arte en España. Hij was een leerling van de schilder José Méndez en Ernest Meissonier.
Hij exposeerde voor het eerst op de Internationale Tentoonstelling van Bayonne in 1864 met het schilderij Een beul en zijn slachtoffer, en twee hondenkoppen, dat een eervolle vermelding kreeg. Op de Nationale Tentoonstelling voor Schone Kunsten van 1866 zond hij een schilderij met de titel Santa Clotilde, een studie en een zelfportret, die door het publiek en de critici werden geprezen.
Melida nam vervolgens deel aan alle nationale kunsttentoonstellingen. Zijn schilderij " Un Baptême dans la sacristie de San Luis " werd tentoongesteld op de Parijse Salon en werd door de Franse Staat aangekocht. Daarna exposeerde hij in Wenen en Madrid, waar hij nog meer succes oogstte.Zijn schilderij Une Messe de relevailles en Espagne (1872) wordt in Bayonne in het Bonnat-Helleu Museum bewaard.
Hij publiceerde artikelen in het tijdschrift El Arte en España, onder andere over de Madrileense School, de Spreuken van Francisco de Goya en de biografie van de schilder Victor Manzano.
Na zijn huwelijk met Marie Bonnat in 1882, zuster van de Franse portrettist Léon Bonnat, verhuisde Enrique Mélida in 1883 naar Parijs.
Hij was bevriend met Edgar Degas, die hem rond 1863 portretteerde, en met Henri de Toulouse-Lautrec.
Hij was lid van de internationale jury voor de Wereldtentoonstelling van 1889 in Parijs.

Bron: Wikipedia